søndag den 28. november 2010

Sådan laver du en flæskesteg på den ordn'lig sprøde måde

SVIN
Jeg kan godt lide god gris.
Jeg kan godt lide flæskestegssandwich.
Jeg er aldrig lykkes med spørd svær.
Nu har jeg nørdet ud i svin og her er  en metode, der virker.

Anyway her kommer den.

Du skal bruge
1 flæskesteg - ca. 1,5 kilo
3 spsk. groft salt
Masser af laurbærblade
2 løg
1 - 2 gulerod
Boullion eller hønsefond
Et stegetermometer

Termometer er vigtigt, da udfordringen er at stegen enten bliver tør og kedelig inden sværdet er sprødt. Eller omvendt at sværen bliver sort og stegen rå.

Det sidste sker ikke så tit - men det er lidt en balancekunst, at ramme lige der hvor det hele spiller. Derfor er termometeret din ven.






1. Her er den så - grisestegen. Start med at tænde ovnen på 185 grader. Kig lige sværen igennem og se om den skåret ordentligt igennem. Kom vand på en pande (ca. 1 cm) og bring det i kog. Læg flæskestegen med sværen ned af og kog den i panden i 20 min. Husk at flytte lidt rundt på stegen (ca. hver 3 minut, så den ikke koge fast i bunden af panden. Tilsæt lidt ekstra vand, hvis den er ved at koge tør.

2. I mens den koger, så skrælles gulerod og løg skæres i tern. Kom løg og gulerod i et fad, sammen med boullion, så det dækker og stil det ind i ovnen under en rist ( som grisen skal ind og ligge på senere.)




3. Tag stegen op og læg den på et skærebræt. Drys masser af groft salt ud over sværen og mos saltet ned i mellem sværen (brug en ske til at massere saltet ned i mellem sværen) Stik hele laurbærbladde ned i mellem sværen.





4. Så er den klar til at komme i ovnen. Stil den på en rist oven over fadet.
Den skal stege ved 190 til 200 grader til den har en kernetemperatur på 62-63 grader.

Når stegen har en kernetemperatur på 50 grader skal du tage stegen ud og lad den hvile i ca. 25 min og til dens kernetemperatur er fladet til ca. 40 grader.)
(du skal ikke pakke den ind i staniol)

Smid den ind i ovnen igen og steg den færdig til den har en temperatur på ca. 63 grader.
Hold øje med stegen og skulle den begynde at blive lidt mørk kan du lægge et stykke staniol oven på den, mens den steger færdig.




Sådan. NICE.




Totalt sprød.



Spises  med rødkål, brun sovs, hvide kartofler, rødbeder, håndbajer og snaps.


4 kommentarer:

  1. MUNS - den smagte bare SÅ godt! :-)
    /Andreas

    SvarSlet
  2. JA. den var konge. Tak for besøget. I er gode til at spise frokost

    SvarSlet
  3. hej jakob.. et lille trick hvis man nu ikke har tid til og vende og dreje og bruge mega tid på det så smukke arbejde som jeg kan se du har gjort.. så bare smid den i ovnen ved de 185 grader og ja med stegetermometer.. men så slut af med (cirka 25-20min inden den er well done) med at tag væden fra bredepanden og ''drys den over sværene med en ske.. fedtet fra fonden og stegen der har dryppet er nemlig en fantastisk indgrediens til og få sprøde svær :) Bare et lille slagter tip :)

    SvarSlet
  4. .. det ser ORNLI godt ud! :D

    SvarSlet